
Evoluția unităților de cazare în Slănic-Moldova – de la hanul de altădată la confortul modern
La poalele Munților Nemira, acolo unde pădurea își spune basmele în șoapte de vânt și izvoarele murmură cu glas tămăduitor, se întinde Slănic-Moldova – o stațiune care pare desprinsă dintr-un tablou de epocă. Aici, natura a desenat un colț de liniște și sănătate, iar timpul a ales să se odihnească în tihnă, între vile boierești și alei parfumate de conifere.
Slănic-Moldova nu este doar o stațiune cu ape tămăduitoare, ci și un loc care păstrează în tăcerea pădurilor și-n șoapta izvoarelor o istorie aparte.
Cândva, pe la începutul secolului al XIX-lea, oamenii veneau aici călare sau cu căruțele, atrași de puterea miraculoasă a izvoarelor minerale. Se cazau în hanuri modeste sau în case de oaspeți construite din lemn, cu sobe mari de teracotă și cu pridvor, unde seara se adunau la povești despre sănătate, credință și viață.
Cea mai veche menționare provine din data de 1 ianuarie 1757, când într-un hrisov valea Slănicului și ocnele de sare de la Târgu Ocna au fost consemnate ca parte a moșiei domnitorului Constantin Cehan Racoviță, fiul domnitorului Mihai Racoviță. Mai târziu, serdarul Mihalache Spiridon, numit și serdarul Mihăilucă, slujitor al domnitorului și cămăraș la ocnă, a luat în arendă moșia domnească.
Primul izvor de apă minerală a fost descoperit în anul 1800 de Mihai Spiridon, în timpul unei vânători de urși în pădurile din apropiere, remarcând gustul sărat al acestui izvor. L-a denumit „Izvorul No. 1”, iar pe celelalte două „No. 2” și „No. 3”. Începând cu anul 1807 s-au mai găsit și altele.
Povestea acestei destinații începe, așadar, odată cu descoperirea primului izvor mineral. Slănic-Moldova a devenit repede o bijuterie a Moldovei, atrăgând vizitatori din toată țara și din străinătate – motiv pentru care a primit supranumele de „Perla Moldovei”.
Perioada interbelică a fost una de glorie pentru Slănic-Moldova. Atunci s-au construit primele hoteluri Slănic Moldova de mari dimensiuni, iar serviciile au început să fie organizate în mod profesionist. Oamenii veneau aici nu doar pentru tratament, ci și pentru recreere, muzică live, dans și evenimente mondene.
În acea perioadă, rivaliza cu cele mai cunoscute stațiuni europene – iar astăzi, spiritul acelor vremuri renaște în pași noi, adaptați confortului modern.
Cazarea în Slănic Moldova a evoluat odată cu vremurile, dar esența a rămas aceeași: vindecare, odihnă și regăsire. Aici, fiecare loc de popas spune o poveste și fiecare oaspete pleacă, poate, puțin mai împăcat cu sine.
Fie că alegi un hotel cu facilități moderne, o pensiune cochetă cu aer tradițional, o cabană în inima pădurii sau o casă de vacanță pentru tihnă și libertate, stațiunea Slănic Moldova continuă să ofere ceva pentru fiecare.
În plus, diversitatea surselor de cazare Slănic Moldova reflectă și diversitatea turiștilor care ajung aici: familii, seniori, tineri pasionați de drumeții sau vizitatori veniți pentru tratamente balneare.
Stațiunea își păstrează farmecul de altădată, dar privește cu încredere spre viitor. Iar cazarea, indiferent de formă, devine parte dintr-o experiență de suflet, într-un loc unde timpul încă mai are răbdare. E locul în care vacanțele nu se consumă – ci se trăiesc, cu sufletul deschis.
Așadar, te invităm să descoperi stațiunea Slănic-Moldova așa cum este astăzi – o destinație cu rădăcini adânci și visuri înalte!